Friday, 23 December 2011

kari ikan orang bujang

assalamualaikum wbt

hari ni mood rajin melampau. sebab mulut dah mengidam kan. terpaksa gagahkan diri keluar beli barang2 kat tesco. nasib baik dapur elektrik membe tak anta lagi. boleh gak merasa air tangan sendiri. =.= entah kenapa teringin sangat nak makan kari ikan. dan hari ni dapat gak buat. dok hostel ni xberapa berani nak masak2. kang xpasal2 loceng gila bunyik. sapa nak jawab?

dah merepek. meh tengok resipi mudah kari ikan orang bujang macam saya.

5 ekor ikan kembung segar
1 paket kecil kari ikan adabi
1 ulas bawang merah bombay
3 ulas bawang putih
daun kari
halia (tapi tak letak)
lada hijau
bendi
santan
garam dan sedikit perasa

cara membuat

1. panaskan minyak n masukkan bawang putih, merah dan daun kari

2. masukkan serbuk kari yg dah dikembangkan (saya kembangkan serbuk kari dgn air panas. nak masukkan serbuk kari terus tanpa dikembangkan dulu pun xpe)

3. bila nampak bahan tumis tadi macam dah pecah minyak, masukkan santan

4. bila santan dah mendidih, masukkan ikan yang di cuci bersih, sebelum tu masukkan juga garam n perasa


5. last sekali masukkan bendi n cabai


taraaaa..da masak..


selamat mencuba semua. ni kes nak makan kari mamak tekak tak lalu. so, buat kari mudah sendiri. nilah kerja orang muda dok hostel iaitu saya..^_^










Saturday, 17 December 2011

apa yang korang buat bila sedih?


dalam mood tak berapa nak ok. haha. serius shit. tapi masih terkawal.
nak kongsi, satu perasaan iaitu 'SEDIH'. bilakah perasaan ni akan jadi?
perasaan ni akan jadi bila korang kecewa, hampa, luka dan macam2.
aku tengok, lain orang, lain cara untuk hilangkan perasaan ni.
antara simptom2 yang manusia2 akan buat bila sedia ialah :

makan dan makan
-ok, ni bukan aku. orang kata, bila dalam mood sedih, keinginan untuk makan akan meningkat. dan banyak jugak kes obesiti berpunca daripada tekanan perasaan bila dorg tak dapat kawal diri. mereka akan menjadikan makanan sebagai alat untuk lepaskan perasaan. kalau perempuan, sah2 dorang akan cari ais krim, coklat n kek. tapi aku tak...hehe

karaoke
-ramai jugak yg pilih untuk karaoke bagi lepaskan sedih. bagi yang putus cinta, lagu2 jiwang akan jadi tema untuk pilih lagu karaoke. aku karaoke dalam bilik je..

jalan-jalan
-membe2 aku ramai macam ni. bila sedih, dorg akan p merayau2. ada jugak yg jalan sorang2. tapi aku tak sebab takut nak merayau sorang2. bagus jugak sebenarnya jalan2 ni sebab boleh tengok gelagat2 manusia yang akan buat kita senyum sorang2. best tak?

merap
merap. merap dalam bilik. ramai manusia2 jugak yg suka buat macam ni. termasuk aku. yela, dari merayau xtentu arah, menghabiskan duit, baik merap dalam bilik.hehe

tido
ini akan terjadi bila tekanan melampau. tido xingat dunia. bangun2 sakit kepala sebab tido melampau. aku jugak tak. hehe

ni yang aku buat bila sedih..

tak makan- biasanya bila sedih, aku takkan mampu nak sentuh makanan. bukan sebab tak lapa tapi sengaja biarkan perut kosong. tak bernafsu pun nak makan. biasanya orang yg akan sedar perubahan ni ialah mak aku. bila mak sedar aku tak sentuh makanan, dia akan bancuh air untuk aku. ok, sangat perlukan mak waktu macam ni sebab mak akan taw kenapa aku sedih sekarang.

merap-aku jugak akan merap, merap dan merap dalam bilik. orang ajak kua pun tak nak. bila merap, aku akan dengar lagu, tido, membaca dan on9 utk whole day. sekarang pun tengah buat. best ape merap dlm bilik??

nangis tanpa sebab-eh, bila sedih mestilah nangis bersebab kan?apedahh..biasanya air mata murah time mcm ni. kadang2 tengah dengar lecture pun boleh termenangis...haishhh

call '3 orang' paling dekat- ada 3 orang yang aku akan call bila keadaan sangat gila tak terkawal iaitu akak, mak dan sorang kawan aku kat upsi. bila dorang jwb je call aku, aku akan nangis, nangis dan nangis. gila tak?? bila dorang tanya, aku tak kan mampu jawab. tangisan aku je yg bercakap. itu bermaksud, aku perlukan dorang waktu tu. bila dorang dekat dgn aku, aku akan nangis atas riba dorang puas2. lepas tu aku akan ok..=__="

quran penyembuh sedih aku- aku akan baca quran melebihi kebiasaan. selalunya aku akan baca quran lepas magrib sementara tunggu isyak. tapi dalam keadaan tak menentu, aku akan baca dan terus baca tambah2 lepas subuh utk melupakan masalah aku. aku takkan bercerita pada orang lain termasuk sahabat2 paling dekat tentang masalah aku kecuali orang tu dah tahu kenapa aku begitu. lepas baca quran, aku akan ok dengan sendiri.^_^

p/s: maknanya, dekatkan diri dengan Penciptamu. mengadulah, menangislah hanya pada Dia kerana Dia selalu mendengar dan bersamamu. dia akan mendengar setiap rintihan mu walaupun rintihan hati kecilmu. anauhibukafillah~~~

Friday, 25 November 2011

kita tak mampu nak jadi apa yang orang lain nak

dalam hidup ni, kadang2 kita cuba jadi apa yang orang nak. untuk puaskan hati semua orang. honestly, aku pun pernah buat macam tu. dan kesan dia, macam kau perbodohkan diri sendiri kau tahu? kita HARUS akui yang kita memang TAK BOLEH jadi apa orang nak. so, better kau jadi diri sendiri dari menipu orang lain.

pernah jugak aku dicop hipokrit. memang kejam gila perkataan tu tambah2 orang tu tak taw sebab aku buat macam tu. dan lagi sakit bila orang yang cakap tu orang yang kita sayang. orang boleh kata apa sebab dia tak taw macam mana kita berperang dengan perasaan sendiri.

sama jugak dalam kehidupan seharian, kalau kau cuba jadi seseorang yang kau tak boleh jadi, kau akan kelihatan seperti memperbodohkan diri sendiri kerana dah terang lagi bersuluh kau tak mampu. dan untuk sekian kali, sila jadi diri sendiri sebab orang takkan pernah faham kau.


Tuesday, 22 November 2011

berblog, berblog juga. tapi.....

assalamualaikum...
dah lama tak post kat blog ni. bukan apa, kemalasan diri mencemburui walaupun idea banyak nak tulis macam2. tapi hanyalah disimpan di dalam draft tanpa di post. sungguh sadis. nak kata aku tak buka blog, everytime dok   blogwalking membaca post2 terbaru dari blogger2. cuma post je malas.

tadi ada kelas ganti untuk subjek komunikasi korporat. aku p juga walaupun malam. menginsafkan diri sebab nak exam. kalau ikutkan hati, malas nak keluar bilik sebab esok kena anta asgmnt n presentation, lusa pulak test n presentation lagi. otak ni dah berbelit2 kalau boleh tengok secara luaran.

dalam kelas tadi, belajar lah pasal imej dan reputasi dalam media ni. then my lecturer tanya 'siapa yang ada blog?'. sorang je membe aku mengaku. aku diam je sebab blog ni bukan pemes pun. tempat persinggahan aku tatkala sunyi je. erkkk..

ekceli bukan benda tu yg aku nak cakap. lecturer aku cakap, dia memang suka blogwalking tambah2 blog yg ada pasal isu2 semasa dan blog pasal politik. dia cakap based on subject, berblog ni boleh mendatangkan pelbagai kesan kpd kita mahupun orang di sekeliling kita. contoh yg dekat dengan kita ialah blog yg mengeluarkan berita2 yg tak sahih spt cerita yg tengah hot pasal artis nak saman sebuah blog ni. 

kadang2 dalam menulis, kita tak sedar dan akibat terlampau ghairah nak sebarkan sesuatu perkara, kita menjatuhkan imej seseorang individu tanpa menyiasat terlebih dahulu perkara yg berlaku. seyesli la, mcm yg memang kita taw kan, biasanya kalo bab2 gosip ke, politik ke, kebanyakannya tidak tahu cerita sebenar tentang sesuatu isu. padahnya, semua pun terpalit dalam menyebarkan fitnah. betullah tanda2 khiamat kan, fitnah berleluasa.

melalui penulisan blog kita, kadang2 isu yg kita sebar beranak pinak dan ditokok tambah. bayangkan, betapa besar dosa yg dah kita buat?nauzubillah...memang kita diberi kebebasan media media tapi itu tak bermakna media tu baik juga. setiap benda ada baik dan buruk

akhir kata, renung2 kan lah apa yg dah kita buat dan paling penting, fikir secara mendalam sebelum menyebarkan sesuatu tambah2 sesuatu yang kita tak pasti lagi kesahihannya. wallahualam~~~

Friday, 7 October 2011

tiada yang sempurna

seringkali kita mencari kesempurnaan. kesempurnaan pada diri, kesempurnaan pada keinginan dan kesempurnaan pada diri orang lain. kadang terfikir, kadang meragui dan sering menginsafi diri. ternyata diri alpa. alpa kerana terlalu mencari kesempurnaan biarpun ternyata diri kita tak sesempurna mana. 

malu menimpa diri bila terlalu mengharap lebih. sedangkan amal pun tak seberapa. layakkah mendapat lebih dari apa yg diamalkan? semoga rahmat Allah sentiasa bersama kita. jangan terlalu mencari kesempurnaan kerana ternyata kita juga tidak sempurna. setiap makhluk ada kelemahan dan kekurangan. jadikan kelebihan kita untuk menutupi lubang2 ketidaksempurnaan diri.

sesungguhnya bila bersih itu lahir dari hati, maka terpancarlah ketenangan dan kebahagiaan pada luaran kita. sentiasa bersyukur apa yang ada maka kita akan berpuas hati walaupun rezeki sesuap nasi...(^_^)


Sunday, 25 September 2011

alhamdulillah

alhamdulillah.....


alhamdulillah  sebab aku dah habis keje part time hari ni. keje sementara sebab membe mintak tolong. lepas ni dah boleh tumpu pada study n tak payah pikir sal nak jaga kedai ke ape ke. alhamdulillah gak sebab dapat gaji hari ni. ehem2...^_'

alhamdulillah lagi sebab kawan baik aku yg dah macam adik beradik iaitu cik ijue akan bergraduasi esok. tak sabar nak nengok dia pakai jubah konvo esok. i pegi jumpe u esok ye yunk walaupun u dah tido bilik i. huk3.

dan.....
alhamdulillah sangat2 sebab aku mampu muhasabah diri dari terus putus asa dengan ujian kecil hidup ni. terima kasih pada sahabat yg sentiasa bersama aku, yuni. thanx a lot syg. yuni mmg tak pernah tinggal b. yuni gak selalu bagi b kata2 semangat. dan b rasa malu pulak sebab selalu nanges bila mengadu kat yuni.(T__T)

dan sekarang..mau tidoq dah. esok nak p melawat cik ijue lak!!nite dan assalamualaikum.....


Saturday, 24 September 2011

sahabat itu bukan untuk dicemburui

assalamualaikum wbt...

tetiba rasa nak menulis. menulis tentang hakikat hidup kita dalam masyarakat iaitu mungkin keluarga, kawan2 atau musuh2 kita. tapi pernahkan terfikir tentang musuh dalam selimut? haaaa.. jangan xtaw yg musuh tu ada kat mana2. kekadang musuh kita tu orang yg rapat dengan kita dan tido dlm satu selimut dengan kita. erkk.

semua orang haruslah punya kawankan? waima binatang pun berkawan. cer nengok burung2. kalo terbang mesti sekumpulan. apatah lagi kita manusia biasa. tapi pernah tak kita terfikir sape kawan kita? adakah musuh dlm selimut?gunting dlm lipatan?

bagi aku, bila berkawan, jangan melihat kepada keburukan seseorang. tetapi lihatlah pada apa kebaikannya pada kita. nescaya kita akan dapat menerima dia dlm apa jua keadaan. meskipun kita sendiri disakitinya. ramai orang berkawan tapi tak pernah menghargai kawan. ramai orang berkawan tetapi kawan dikala suka. ramai juga yg berkawan tetapi dalam masa yg sama mencemburui kawan dan mementingkan diri sendiri.

hanya ingin memberitahu kawan itu bukan untuk dicemburui. apatah lagi untuk dizalimi. hargai sahabat selagi dia ada.


Monday, 27 June 2011

selamat ulang tahun buat diri sendiri

alhamdulillah. syukur kepada Pencipta. hari ni genap 22 tahun aku hidup atas bumi DIA. aku masih lagi hidup sihat dan senang hati walaupun tak kaya ok!! tua2 macam ni kena la muhasabah diri sendiri ye dak? tenung balik mana yg patut kita baiki.

sebagai manusia, aku juga tidak terlepas dari membuat silap. apatah lagi bila bergelar anak muda. tapi syukur, aku masih dilindungi dari perkara2 yg tak elok. sepanjang hayat aku, ada juga perkara yg sia2 yg aku buat. ada juga langkah yg silap aku ambil. tapi tu semua mematangkan aku. yg membuatkan aku punya benteng diri.


semoga aku terus menjadi seorang yg kuat dan tabah dalam kehidupan ni. selamat hari lahir bella..(^_^)

Friday, 17 June 2011

Laluan hidup


Last week, aku buat program untuk sebuah skolah menengah. Program ni under opis aku. 1st time aku buat program under opis utk budak2 skolah. Selalu utk org2 tua jer.opss!!

Masuk je skolah ni, wahh..cun giler kot die punya view. Memanglah skolah tu taklah baru n berkilat2. Tapi die kedudukan di kaki bukit. Jauh dari hiruk pikuk kota. Suasana sejuk je. Nak2 time aku sampai tu waktu pagi. Keadaan sekolah die berbukit2. Nak turun p kantin kena turun bukit. Naik p dewan panjat bukit. Kalo aku jadi budak skolah, sah2 aku malas nak menapak.hukss..

Ni cite sal skolah, ni ape sebenarnye yg aku nak cite lak. Time sampai, aku dijemput ke bilik pengetua. Nyembang sat sebelum program bermula. Nampak gaya pengetua ni memang banyak pengalaman. Dan yang buat aku rerpek ialah, dia sorang je cikgu yang pakai uniform kokurikulum sekolah. Sampaikan aku tertukar dengan pak guard. Aiseh….seb bek tak panggil pak guard. Aku and team aku nyembang dgn pengetua ni. Dia pun bercerita sal pengalaman hidup dia.

Ceritanya camni, hidup kita ni, ada laluan hidup. Dari kita berada di alam rahim, dilahirkan, diazan dan diqamatkan. Bila besar, pandai berjalan, bercakap dan memasuki alam pengajian. Sampailah kita dewasa dan tua. Seterusnya menghadapi saat kematian. Segalanya tercatat dalam laluan hidup seorang insan mcm kita.

Ada yang sepanjang laluan hidup sukar. Ada yg melaluinya dengan senang hati. Tapi, setiap cabaran yang kita lalui mematangkan kita. Tanpa kita sedar, masalah, dugaan itu lah yang mencorakkan kehidupan kita. Kita belajar dari kesilapan. Tapi ada juga yang masih tidak serik melakukan kesilapan dan tidak mahu memperbaiki diri.

Dan, pengetua tu cakap, bercinta juga salah satu dari laluan hidup. Setiap insan pasti akan melaluinya. Sama ada secara langsung dan tidak. Tapi, ada yang  silap percaturan hidup. Memilih jalan yang silap. Percakapan aku dan pengetua ni, based on masalah sosial yang berlaku dalam kalangan muda mudi ni.

Aku juga muda, aku juga pernah melaluinya. Orang kata, pengalaman tu ada walaupun usia aku baru setahun jagung. Penah jadi budak sekolah, penah jugak melalui macam2 laluan hidup. Tapi, Alhamdulillah. Sepanjang laluan hidup aku sehingga hari ini, Allah masih melindungi aku dari perkara2 yg tidak baik. Masih terlindung dari melakukan hal2 yang tidak elok. Bersyukur sangat aku diberi kekuatan dan hidayah. Walaupun imanku Cuma senipis kulit bawang, aku masih mampu mempertahankan diri aku dari anasir luar. Masih mampu bertegas dengan mereka2 yang ingin merosakkan laluan hidup aku.

Tapi aku sedih, melihat muda mudi sekarang. Kerana aku juga seorang muda. Pilu bila melihat muda mudi lain hanyut dengan nikmat sementara. Marah bila melihat bayi2 yang dibuang. Geram bila melihat ramai anak bangsa hanyut dlm dunia angan2 sendiri tanpa berfikir secara warasnya akal.

Sejauhmanapun dunia berubah, sekuat mana pun dugaan datang, terpulang pada diri kita bagaimana ingin mencorakkan hari2 dalam laluan hidup. Jangan menyalahkan orang lain dan takdir kerana telah dikatakan ‘Allah tidak akan merubah nasib seseorang melaikan dengan usaha mereka sendiri’.

Semoga kita semua, kuat dalam menghadapi arus akhir zaman yang semakin meruncing. Semoga kita juga dilindungi.

Friday, 27 May 2011

malang tak berbau

oh, hari ni cuti am kat kelantan. so, aku akan bercuti hari ni dan esok. semalam penat sgt lepas balik keje. bukan penat apa sangat pun.. balik keje lepas pukul 3.30, kua jumpa mie. tu yang penat. hehe.

hari ni semangat bangun pagi2 nak pegi pasar la konon. sorang2 pulak tu. entah mcm mana time nak balik, ada kete langgar aku dari tepi. memang la tak terasa apa mula2 kena. driver tu mintak maaf dan tanya aku ok tak. hmm..macam tak sakit. aku kata ok jer. tengah dok kedek2 jalan, aku pegang tangan kanan. pesal cam sakit jer. ok, sekarang tangan aku dah bengkak dan sakit.

moralnya, jangan nak merayap sorang2. tapi, kalau dah nasib nak kena hari ni, nak buat ape jugak kan??hmmm..=,="

Monday, 23 May 2011

hari pertama praktikal


salam...hadoiiii... apa yg boleh aku cakap 1st day praktikal ni, sesgt la boring. sampai aku yg tak baca novel ombak rindu pun habis 1 novel aku baca sampai balik. =_="

aku sampai td, pukul 810. choiii la sangat kan. boleh aku tertinggal hp yg aku cas td. dah la jam xpkai kan. tertanya2 aku pukul bpe la aku dlm bas. dok dlm bas td pun, terteleng2 la jugak kepala aku dok cari bangunan tempat praktikal aku. runsing dah tadi sebab bas dah ubah laluan ikut highway. dlm hati dok dup dap dup dap. takut dia terus masuk pusat bandar, masak la aku kena amik lg 1 bas. nak jln tak larat dowhh..

tp selamat la sebab berhenti depan kbmall. takut jugak nak seberang jln besar sorang2. dah la pakai baju kurung. nasib baik tak pakai heels.fuhhh..sampai je depan ofis, aku p kedai mamak dulu. order milo 'beng' segelas sebab aku nengok jam baru pukul 810. kat surat ckp daftar kul 9.huhu.. melepak la dulu sorg2. ade jugak dok jeling2 aku tgk aku cam pelik jer. tapi ada 1 yg buat aku bengang time minum kat situ. mahal giler air die. milo segelas 2hengget??? choii sgt. kedai mamak kat penang pun tak mahal mcm tu. huhh..cekik darah tol. mentang2 la kedai mkn lain jauh dgn ofis tu. takmo dh minum kat situ ok~~

time daftar td, aku dikenalkan oleh staf2 kat situ. sume ramah tamah. takde yg kaki buli. opkos la kan, sume dh tua2. ohh ya, bos aku pun dulu student usm gak..hehe.ensem. ('_^). aku diterangkan sikit2 ttg tugas yg akan aku buat kat situ. aku ni mmg nampak pemalu jer mula2 sbb tak biase kan. aku reti sengih je tadi. org tnye sepatah, sepatah la aku jwb. huk3. 1st day mmg la boring. tp bos ckp td 7jun ni ade program 'kembara kaunseling'. blh la aku join. penyelia aku kat situ chnes. but, seriously, mcm org melayu dah. pakai pun baju kurung, ckp kelate pun pekat giler.

kiranya tugas aku hari ni, p jln2 kat kb jelah. time rehat pulak kena heret p kbmall oleh akak2. ikut jela. best kot sbb suke hati je blh msk lewat time rehat. time datang keje n balik tu takley la kan sebab kena punchcard. so, mulai esok, aku akan bwk laptop n broadband sendiri n buat2 busy dengan facebook. haha!!

sekarang, nak gosok baju ok. kena ayu berbaju kurung dah. macam mak datin pulak dah..huhu..=')

Sunday, 22 May 2011

muhasabah


dalam hidup ni, macam2 yang kita lalui. ada kala kita sakit. ada kala kita gembira. kadang2 sesuatu yang terjadi, kita langsung tak duga. kita langsung tak mintak. tapi ia seringkali menghimpit kita. betapa kita cuba yang terbaik. betapa juga kita 'mencuba' biarpun sering juga diri sendiri terluka.

ada yang asyik memikirkan kehidupan yang tidak memuaskan. ada yang merungut dengan dugaan kecil sekadar. aku juga ada kala marah. marah dengan takdir. tetapi cepat hati beristighfar. bimbang hasutan syaitan melanda iman yang secebis cuma.

kehidupan ini terlalu adil. adil bagi mereka yang sering mencuba, berusaha dan bertawakal dengan ketetapan Allah. tetapi ada yang menganggap kehidupan kejam kerana mereka lupa akan rahmat tadbiran kerajaan Allah. 

apa yang aku rasa, aku hanyalah sekadar hamba cuma. yang sering diuji dalam kuat. ujian itu mematangkan setiap langkah yang diatur. biarpun kadang kecewa, aku tetap berpegang dengan rahmat dan ketentuan hidup seorang insan..

wallahualam..hanya muhasabah diri...

aktiviti kat rumah

salam semua...

kat rumah, pagi2 macam ni pun dah bangun kan. biasanya kat u, lepas subuh mesti sambung tido balik. nak buat mcm mana, dah malam pun jadi burung hantu tido kul 3 4 pagi. kat rumah aku ni, lepas isyak adik2 dah siap2 nak tido. aku pun ikut sekali la. ekceli aku pun pelik, selalunya kat kampus, aku boleh berjaga sampai pagi dan online. tapi kat rumah, start je lepas isyak, mata aku dah layu dah. nak online pun malas. tido awal la jawabnya. =_="

dalam 3 minggu kat rumah ni, macam2 dah aku buat. rumah pun dah kemas sejak aku ada. hehe. sebab, walaupun aku tak kemas, aku bagi arahan kat askar2 untuk kemaskan jer. so, tak boleh melawan madam ok.

pagi ni, aku janji ngan adik aku nak pegi makan sup. nak pegi dalam pukul 9, sekarang pukul 830 aku tak mandi lagi. macam mana ni? haishhh...syifa dah demam balik. semalam dia tido atas aku, sampai badan aku sekali pun panas. pagi ni ayah paksa ku pegi klinik. tapi malas la. tekak aku pun ase tak sakit dah. ekceli aku tak bape sihat sikit. tekak aku mcm luka. kalau aku minum air gas, memang rasa pedih giler. ayah n mak aku risau takut pape.(-_-)

sekarang, aku perasan something. ayah aku asyik sensitif je. tak boleh aku usik sindir2 sikit. hari tu aku buatlah kuih karipap. 1st time ko. mestilah lambat kan nak buat die punye bunga tu. ayah aku bajet nak usik aku lambat. aku kenakan dia balik dan cakap, 'ayah jgn makan'. pastu, dia memang tak sentuh langsung yang aku buat. haiyyoo..salahkah? sensitif betul la..huhu..

hmm..nak pegi bersiap la..nak bawak adik aku kua n mengaji quran sat...=)

Sunday, 15 May 2011

Nobody Percect


Salam. Hai semua…
Dalam 2, 3 hari lepas, time aku balik dari kedai mak aku. Ayah ada keje lua, so aku pun terkedek2 la balik jalan kaki dengan panasnye, berpeluh2 aku jogging tengah2 hari noqss. Al maklumla, lesen tak hamek lagi, lesen jalan kaki n basikal je aku lulus. =_=”

Nak dijadikan cerita, aku ni memang la kan. Kalo balek kampong, memang selekeh giler. Nak kua pun juz pakai jeans STRAIGHT CUT sebab aku TAKDE sluar skinny mende tuh , baju BESOR n tudung indon tu jer. No make up, no bling2 n no high heels!! Yer, aku memang selekeh. Sampai adik aku kata, “awat kak la selekeh je ni?”. Ada aku kesah ke kalo orang kata aku selekeh? Tak kesah nyah!!

Aku bukannye apa, kat kampong ni, paham2 je la. Kalo ko make up tebal2 skit, orang Tanya, ”hai, ada kenduri ke?”. Melaram cantek2 dgn shawl, high heels pulak orang kata, ”nak p dating la tuh”. Huhhh!! Aku memang nyampah betul. Dasar pintu tertutup betul mereka2 ni.

Aku bukannya apa, aku taw orang kampong mcm mana, pemikiran depa macam mana dan mulut2 depa mcm mana. Sebab tu aku tak kesah sangat depa kata apa. Kalo boleh, mau la jugak ubah mentality diorang tentang dunia luar. Bukan semua benda2 buruk je ada. Apa yang penting, terpulang atas diri sendiri jalan mana yang harus kita amik bila berhadapan dengan dunia luar.

Dan paling tak boleh blah, time aku pegi surau, ada mak cik ni tanya aku skolah lagi ke? Dan aku jawab yer, skolah lagi. Ada yang mak cik  ni cakap yang membuatkan aku rasa nak lempang2 mulut celopar dia tu. Dia kata camni “budak2 UNIVERSITI ni, bukannya baik pun. Dok wat dosa sana sini. Kejutan budaya la. Terikut perangai tak senonoh kat bandar la”.

Adoiiii… memang sakit hati giler kot dengar mak cik ni cakap. Mentang2 la anak dia sorang pun tak masuk university, sedap je mulot ko yer mak cik kata budak2 universiti macam tu. Cuba nengok kalo anak dia dapat masuk U, heboh satu kampong gamaknye. Dah takde rezeki, diam2 je la. Kalo anak tak masuk U n perangai cantek punye takpe jugak. Ni, perangai pun hampeh. Dok menghabiskan duit mak bapak, dok isap dadah dalam kampong. Tu kerja budak2 U ke mak cik?? Setahu aku, budak2 U ni, time cuti je baru balek kampong. Tu pun kalo tak keje belah lua time cuti semester.

Dari segi pemakaian jugak, aku tengok budak2 U selamba jer. Jeans, tshirt n stail yg sempoi. Maklum la, kami dah besar. Bukan budak2 skolah menengah lagi. Yg nampak over giler aku tengok ialah budak2 skolah. Rambut kaler pink, hijau, merah. Tshirt saiz s. make up cam nak berlakon opera. Dan kebanyakan mereka budak2 skolah lagi. Yang mana habis je waktu skolah, tudung melayang, apa pun terbayang. Apa orang kata, budak2 baru nak kenal dunia, macam tu lah.

Tapi seingat aku, time aku skolah dulu takde la mcm ni. Nampaknye budak2 makin canggih sekarang. Sampai adab dgn guru, adab pergaulan pun dah hilang ntah ke mana. Selalu jugak cikgu2 aku mengadu yang budak2 makin teruk. Sabar je la kepada bakal2 guru masa hadapan. Budak2 sekarang bukan mcm budak2 dulu.

Ok, tu hanya sampingan yang aku nak gitaw sbnrnya. Sambungan dari perenggan mula2, time aku jalan kaki masuk dalam lorong rumah aku, ada sorang ustaz pencen ni. Tego aku pakai seluar jeans, dia kata ketat. Yer, memang aku hormat sgt dengan orang tua. Tambah2 lagi pak ustaz. Aku tak nafikan yang betul apa dia kata. Cuma, ko bayangkanlah, aku ni sehabis daya pakai sesopan yang mungkin time kat kampong. Mana ada aku pakai pelik2. Selama ni pun, baju lengan pendek pun aku tak pernah pakai time kat luar rumah. Apatah lagi nak free hair haramlah aku tak buat. Aku pakai seluar jeans je pun. Dia komplen lagi. Aku tengok balik diri aku dari atas sampai bawah. Dengan baju besornye, tudung indon nye, selipar getah nye. Sesuai la kan jadi tukang cuci pinggan kat kedai mak aku tu. Mau kau, pengsan kalo pakai jubah keje kedai makan? =__=”

Aku tak kesah kalo dia nak tego. Tapi sila tego baik2 pak cik!! Dan sebelum tego aku, baik tego dulu anak sedara pak cik ustaz yang pakai baju saiz xs, seluar ketat, n free hair tu. And plez,plez,plez…don’t judge a book by its cover!

p/s : aku akui, aku bukanlah baik sangat. Tapi aku tak pernah buat benda2 tak senonoh. Dan aku masih mencari dan terus mendalami apa itu islam. Bersyukur dilahirkan dalam islam dan selalu dilindungi daripada melakukan perkara2 tak senonoh. Tetapi sedih bila melihatkan islam hanya atas dasar nama pada masyarakat hari ini. Katanya ustaz, tapi masih lagi menjaja cerita buruk sana sini. Katanya hajah, tapi tegar membawa fitnah sana sini. Berbalik apa yang dilakukan oleh Rasulullah pada pertama islam disebarkan, perkara yang mula2 ditekankan ialah aqidah. Fikir2 kanlah..(-_-)


menanti hari


salam semua..(^_^)

ok, nak bagi senyum manis tambah madu sikit. Tak boleh banyak2 nanti kena kecing manis noqss...Aku sekarang jarang dapat online sebab laptop aku tak boleh nak detect usb. So, kalo aku online pun kat umah pak cik aku atau cc. so, ase gian nak menulis blog biarpun tak ramai baca. =_=’
aku sekarang menjadi penanam anggur berjaya kat rumah sekarang. Cuba teka bape ekar aku tanam anggur? Huk2. Dan dalam masa yang sama, menjadi suri rumah yang disegani oleh suri2 rumah yang lain. Choii sgt.. =_=’ kat rumah biasalah, tak boleh nak merayap sangat. Yela, bajet pun kurang, kena jaga rumah pulak. Kot2 la rumah ni lari kan.

Kat rumah, bangun je pagi aku tengok siling rumah, wahh baru perasan yang siling rumah aku tinggi giler sampaikan kipas tak terasa. Ok, mengarut. Boleh dikatakan memang agak kebohsanan dok kat rumah. Time kat u, merayap jer keje kena pengaruh dengan bebudak ni. Kat rumah ni, aku malas nak merayap. P kua jumpa kawan pun tak. Ada yang kol, mesej ajak keluar pun aku malas. Nak jumpa aku, ami la melepak rumah aku ni.  Dengan cuaca panas kering ni, tak tahan aku keluar rumah. Dok rumah je senang, duit tak habis, panas pun tak.

Ekceli aku tak sabar2 nak menjalani latihan industri aku pada 23 mei 2011 ni di kota bharu. Rasa takut pun ada sebab tak biasa ko keje ofez besar. Setakat jadi kerani kecik2 tu pernah la. Baru merayap betul aku time praktikal nanti. Haruslah merayap pagi2 sebab kena bangun pagi dan naik bas pegi keje. Aisehh…=’(
Alhamdulillah, semua masalah dah pun selesai. Bersyukur sangat ada kawan2 yang membantu aku saat susah. Terima kasih pada ain n dayah sebab susah payah ulang alik pegi usm semata2 nak amik surat li aku sebab aku dah ilangkan benda tu tanpa disengajakan.(-_-“)

Bila aku perasan benda tu takda dalam beg aku, memang aku menangis giler la. Trauma mama n ayah aku nengok aku mcm tuh. Aisehh… tulah, lain kali alert sikit benda2 macam ni. Nak buat macam mana, sampai je kampong last week, aku memang tak boleh nak rest sebab adik aku masuk wad. Berapa hari aku bermalam kat wad. Tak sempat pun nak berehat kat rumah. Balik2 je nak kemas barang2 baru perasan. Nasib baik kawan2 ada kat penang dan lecture aku pun sangat ambil berat. Thanx a lot puan kamaliah dan cik kayathtri sebab tolong. Sekarang, dalam masa 8 hari lagi aku akan praktikal. Hopefully, its gonna be smoothly.

Sebelum praktikal ni, keje aku tolong mama kat kedai. Time aku malas, aku dok rumah je. Memang suri rumah sepenuh masa la. Kemas rumah, masak untuk adik2 balik skolah. Adik2 pulak makin ngada2 time aku ada kat rumah. Macam2 ragam. Nak makan tu, nak makan ni. Ajak p sana, p sini. Penat dowhh..
Time dok tulis ni, aku tengah melepak rumah pak cik aku sambil layan budak kembar yang dah semakin besaq ni. Danish dan Daniel. Setakat ni dulu aku merepek, meraban. Papai!! (^^,)

Cinta tak semudah ABC


Salam semua..

Aku nak cakap pasal cintan sikit hari ni. Dah lama tak merepek kan. Ada orang kan, bagi dia cinta tu mudah sangat. Boleh tukar sana sini. Macam tukar baju je. Tapi ada jugak sesetengah orang tu, memang sukar nak jatuh cinta. Korang pulak macam mana?

Bagi aku, cinta tu sangat susah. Sebab cinta melibatkan soal hati dan perasaan. Kadang2 kita sendiri pun tak taw apa sebenarnya ada dalam hati kita. Jadi, susah nak nilai kehadiran seseorang. Aku berkata sebab aku cuba membuatkan orang tersebut faham. Tapi dia takkan faham dan makin teruk, dia tak nak faham langsung.
Aku diamkan je bila dituduh playgirl, selfish, kejam. Dan aku muhasabah balik diri aku. Pernah ke aku buat macam tu? Kalo lah aku ni kejam, aku akan ikat sesiapa yang dekat dengan aku. Jadikan hak mutlak aku. Tapi apa yang aku buat adalah sebaliknya. Lepaskan mereka tanpa sebarang ikatan. Biarkan mereka memilih apa yang sebenarnya mereka inginkan. Tapi kerana terlalu membiarkan, aku dituduh penting diri.

Aku tak pernah mengikat sesiapa jika aku sendiri tidak pasti dengan hati aku sendiri. Tidak mudah untuk terima sesiapa. Tapi, kenapa sampai jadi begini? Aku cuba menjelaskan. Tapi disuruh hentikan semua penjelasan aku. Untuk kamu itu, aku mahu kamu terima aku perlahan2 jika benar kamu bersungguh dan bukan secara mendadak kerana takut kamu jemu dengan aku. Aku juga cuba melembutkan hati sendiri yang tidak pasti bila akan terbuka. Aku cuba menerima. Tetapi bila tuduhan demi tuduhan dilemparkan pada aku, aku jadi marah, sedih dan benci. Andai tidak sanggup menunggu, hentikan semua tu. Pergilah cari orang yang benar2 dapat menyayangi kamu sepenuh hati.

Janganlah begitu senang mengatakan sayang jika tidak siap untuk menyayangi. Jangan berkata sanggup jika kamu menderita dalam penantian. Dan ingat, cinta itu tidak mudah seperti lafaz yang kamu tuturkan. Jika terlalu mudah berkata cinta, biasanya ia tidak akan bertahan lama.

Monday, 9 May 2011

careless!!!

y lahh so careless biey??? yup..balek je umah, macam2 benda jadi. bertambah serabut otak ni. internet kat laptop xleh connect. masalah hilang file lagi. rasa nak terjun longkang boleh?

baru je sampai rumah petang tu, adik sakit n masuk wad. sangat risau. 2 days after that, check2 file pulak yang takda. apa malang la nasib.. sekarang hanya tunggu ihsan dari lecture untuk mendapatkan balik buku log li. 

macam2 masalah jiwa sekarang ni. masa untuk LI tak lama lagi. menanti dengan sabar biarpun sedar yang aku sesangat la careless. bila dah kelam kabut habis exam n nak balik punya pasal, barang2 pulak yang keciciran.(T_T)

i hope, i hope n hopefully...semuanya akan berakhir....(T___T) sangat2 tertekan hingga tak leh nak fokus...

hey kamu..memang sangat2 menyerabutkan otak. boleh tak diam dan jangan tnya bila saya cakap?? berhenti menyalahkan orang lain...n im really mean it...trust me plez..

Wednesday, 4 May 2011

masalah obesiti

salam...

sekarang, terdapat satu isu yang menjadi semakin besar dan mendapat perhatian banyak pihak. iaitu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak. sehinggakan terdapat rancangan yang mahu menyekat/mengurangkan penjualan nasi lemak di kantin sekolah.


bagi aku, seorang yang pernah jadi budak sekolah, sebenarnya nasi lemak bukan punca utama dalam masalah obesiti budak2. tambahan lagi kalo diambil dalam kuantiti yang sedikit. budak2, sama la macam kita. bila makan banyak nasi lemak, mestilah muak sebab ada santan. so, impossible budak2 nak makan 3 pinggan sekaligus time rehat kat kantin kan?

punca utama masalah obesiti budak2 ialah makanan segera. macam semalam, aku pegi mcd untuk breakfast. tengok budak2 dibawa oleh ibu bapa untuk breakfast. disebabkan hari cuti umum, berduyun2 la parents bawak anak2 breakfast kat sana kan. memang meletop la diorang punya breakfast, sedangkan aku makan pancake dan kopi je. budak2 bedal burger. punya besar selera diorang ni.

dalam hal yg macam ni, sikap ibu bapa menjadi punca kedua. sikap ibu bapa yang mempengaruhi sikap anak2 tentang amalam pemakanan. kalau dari kecik, anak2 diajar makan makanan segera, tak mustahil lah diorang terpengaruh dengan imperialisme budaya dari kecik kan? amalan pemakanan masyarakat kita sekarang sudah banyak berubah dan terpengaruh dengan pemakanan barat. contohnya, burger, ayam goreng dan lain2.


kalau nak kata penjualan nasi lemak kat kantin punca utama obesiti opkos la tidak kan? time zaman aku sekolah dulu, kat kantin ada jual kuih2, nasi,  TAPI, dah ada penjualan nuget, daging burger, ayam goreng dan sosej. makanan ni, budak2 akan beli dengan kuantiti yang banyak. misalnya nuget, haruslah tak kenyang budak tu kalau makan sekeping kan? apa yang aku perhati sekarang, kat kantin sekolah ni dah jual makanan2 mengarut ni semua. ada yang berkata peniaga kantin malas nak menyediakan kuih2 yang rumit macam donat, karipap. so, depa amik la inisiatif jual je makanan mudah kat budak2 kan? aku penah tengok sorang budak time teman adik aku makan kat sekolah, budak ni sanggup buang bekal yang dia bawak semata2 nak beli nuget. mungkin sebab takut kena marah dengan mak dia kalau tak habis kot.

dan, masalah obesiti juga, aku tengok banyak menyerang budak2 yang tinggal kat bandar. its doesn't mean, takde langsung budak kat kampung kena obesiti. ada jugak tapi jarang. ni mungkin sebab budak2 kat bandar yg lebih terdedah kepada makanan segera. kalau budak kat kampung, misalnya tempat aku, restoran kepsi ada 1 je. opkos la budak2 kena kumpul duit lagi nak makan kepsi sebab mak bapak tak galakkan. macam aku, kalo balik kampung, adik aku merengek pun aku tak pegi sebab tak nak ajar. sekali sebulan pun belum tentu aku bawak. aku lebih rela susah payah masak bagi diorang makan.

budak2 yang tinggal kat kampung jugak, biasanya lebih aktif. depa masuk bendang la tangkap ikan, panjat pokok la, masuk longkang la. banyak peluh yang depa keluarkan bila buat xtvt tu. berbeza dengan budak2 bandar, hanya tau main game la, ps4,  dan ngadap komputer. langsung tadak peluh. pastu makan, pastu tidoq. mana tak obes?

(budak kampung)

(budak bandar)

kalo kita tengok jugak, baby pun ada masalah obesiti sekarang. mungkin masalah tu disebabkan susu formula kepada baby oleh ibu yang tidak menyusukan sendiri baby dan sibuk bekerja. baby yang menyusu ibu biasanya jarang mengalami masalah obesiti. kalo ada pun, chubby jer..(^^,)



penyelesaiannya, maybe its not easy tapi impossible is nothing right? ajar anak2 dari kecik lagi tentang pemakanan sihat. contohnya, ajar anak2 makan sayur dari kecik. bagi depa try sayur2. lama2 akan terikut la. jangan pulak kau pegi bagi sayur mentah. lari la budak tu kang. cuba masak pelbagai sayur dan campurkan sayur dalam masakan. mesti depa makan sikit walau tak banyak.

(rasa cam nak makan je kan?)

semoga dapat membantu sedikit untuk mengenalpasti punca obesiti kanak2..(^_^)



Tuesday, 3 May 2011

hari terakhir

alhamdulillah...tamat sudah exam hari ni. lepas habis exam tadi, gerak cepat2 ke palka wacana c10 sbb ada meeting untuk final year project next year. dalam meeting tu, muka sorang2 dah kelat. almaklum la, dah habis exam, patutnya kami kosongkan fikiran tapi dalam meeting tadi, masing2 kena perah otak, bertengkar sikit2 untuk keluarkan idea masing2. itulah lumrah bila kita berada dalam sesebuah team. adat la tu. hampir 2 jam dlm meeting, terus berkejar balik untuk solat asar pulak. memang rutin bila bergelar pelajar. tambahan kalo ada kelas petang. memang solat asar rapat ke maghrib la.

time aku tulis ni pun, baru je kemas barang untuk disimpan dlm stor. berpeluh gak la aku nak kemas barang walaupun tak banyak mana kan. tu belum masuk barang yang kena simpan untuk bawak balik esok. memang dasar birokrasi betul la..nak beli kupon simpan barang pun susah. kena tunggu stor bukak lagi. ni pun tak boleh mandi lagi sebab kalo mandi, memang berpeluh lagi la lepas angkut barang masuk stor.

ok, enough said. bukan tu yg aku nak cerita sebenarnya. malam ni, malam terakhir aku berada di usm sebelum berangkat pulang ke kampung untuk cuti selama 4 bulan. 4 bulan noqs, bukan 4 hari. sedih tak terkira. semalam jimmy dah pulang ke kampung. sedih bila hantar dia kat stesen bas. hari ni pulak, farah balik kl. bertambah sedih. tinggal aku, syafiq dan jasmi je. esok aku dan jasmi akan balik. tinggal syafiq pulak.

memang terasa bila kami berpisah. selalunya pun, balik kampung tak sampai 24 jam, aku dah sedih teringatkan mereka, ni kan pulak 4 bulan. aku tak tahu macam mana nak hadapi hari2 tanpa mereka nanti. selama 2 tahun persahabatan kami. sudah seperti adik beradik. bersama walau kemana dan dalam apa jua keadaan. kami memerlukan antara satu sama lain.

bukan mudah mencipta persahabatan tanpa sebarang perselisihan. tapi alhamdulillah, selama kami berkawan tak pernah lagi bertengkar. pergi ke mana bersama, buat apa bersama. sehingga ada orang yang jeles dengan persahabatan kami.

malam ni, aku akan keluar bersama syafiq dan jasmi. menghabiskan hari terakhir di sini.

terima kasih Tuhan kerana mengurniakan aku sahabat-sahabatku ini. dengan merekalah hari2 yang dilalui aku penuh dengan makna dan melengkapi hidup aku...

Sunday, 1 May 2011

lelaki dan bola


salam...

seyesli, aku memang tak pandai nak tengok cara permainan bola sepak apatah lagi tak reti nak main football.. aisemenn..=_='

kata si jasmi, lelaki dan bola memang tak dapat dipisahkan. sebab tu la aku gigih kena kejut dia tengah2 malam semata2 dia nak tengok bola. tambah2 kalo MU lawan, gundah gulana la dia..eii..cepuk kang. tapi best sebab dia beli eskrem. haha. ekceli saja je letak syarat kena beli eskrem kat aku kalo nak suh kejut. hehe.

katanya juga, bola tu nikmat sangat. ah ahh..lebih nikmat dari tido sebab tu dia boleh tersengguk2 time shopping. walaupun aku tak faham kenapa la laki sangat2 minat bola. bukan semua yer. ada jugak laki yang tak minat bola. aku biarkan je diorang kalo nak tengok bola. kira bagi ruang la diorang nak enjoy tambah2 kalo dengan geng2 diorang. cuba untuk memahami. biasanya cuba untuk faham ayah n pak cik aku. adik aku yang laki tu langsung la tak minat. main bola pun tak reti.

kadang2, aku boleh tenganga tengok diorang dok terpekik2 kata ' GOL!!!!!'. haha. tambah2 kalo piala dunia. penuh la katanya kat kedai2 mamak. kalo diorang bersorak, macam nak pecah kedai tu.

tapi ada gak kes sesetengah laki ni, sanggup lupakan bola demi awek. wahh.. kira pengorbanan besar la ni. membe aku penah cakap, nak idup dengan bini gak. bukan bola. adoiii..wa salute lu der..mie, b nak masak bola masak 3 rasa. nak try tak???haha

disebabkan lelaki dan bola jugak, kami2 woman kena temankan si jasmi ni tengok bola..choiii sangat. pengsan kat kedai mamak 2 jam ok esok. dan kesimpulannya, memang aku tak tahu kenapa lelaki minat bola. huhu. layankan jelaaaaaaaa...=_="

Saturday, 30 April 2011

seru sampai berdarah idung


pagi aku hari ni diganggu oleh cik parah yang dok mengaco aku tgh syok2 tidoq..aisehh budak ni. memang la. motif kejut aku bgn sebab lapo?=_=". ok, aku pn lapo gak. dengan berat hatinya bangun p mandi. pastu gerak ke tesco semata2 nak makan. haha. sampai kat bilik dlm pukul 1 lebih, rest jap. lepas tu jasmi lak gitaw nak kua. ok. ikut jela coz jimmy bawak kete. kalo naik bas, haram la nak kua hari ni. choiiii sangat, diorang nak p tengok wayang. kalo taw awal2 aku tak p. huk3. memang tak suka kot tengok wayang. aku sendiri pun tak taw nape.

tapi tadi agak semangat jugak lah nak tgk wayang sebab dah lama tak tengok wayang kan. sem ni 2 kali je kot aku tgk wayang. gigih la pilih cite time nak tgk wayang tu. sampai2 gado2 aku nak tgk cite seru yg org kata seram tuh. akhirnya kami pilih tengok cite SERU!!! 

permulaan cite, wowww.. awal ashaari, nora danish n pierre andre. mmg best. tapi sayang, permulaan yg hanya brapa minit je nampak cam wowww.. dari semangat nak tengok, sampai aku pening2 nak muntah cam orang mengandung. choii la kan. gerakan dlm cerita ni seolah2 rakaman betul menyebabkan sepanjang cite ni, korang rasa tengah pengang dslr korang sambil lari2 dok rakam video.

jalan cerita pun memang tak mencapai tahap yang memuaskan. semua mcm pelik. tambah2 si watak budak extra adam dlm cite ni, aku pun tak taw ke mana ilang budak ni last2. akhir dia, mmg semua mati kecuali si azman yg rupanya penyagak n laki bini yg nak seru anak depa utk hidup balik tu.

choii la kan. nama seru. tapi jalan cerita mmg tak sampai. last2 je baru masuk babak yg menunjukkan tajuk seru tu. tu pun biasa2 je. maybe idea pengarah nak kan jalan cerita yg macam ni dan nak nampak real. tapi dari sudut lain, aku tengok mcm tak berkualiti je.

memang hampa la aku tengok cite ni. dah la hampa, kua panggung cam orang mabuk lak nak muntah2. p pulak makan kat bayan mutiara, itu pun menghampakan sungguh. ok fine, hari hampa sedunia hari ni.(T__T)

Friday, 29 April 2011

selamat tinggal penghujung, selamat datang permulaan


hari ni 2nd last paper utk final exam aku. bagi membe2 broadcast yg tak amik minor psiko, memang dh habis 26/4 lagi. dan membe2 journalist lak habis paper hari ni berakhir dgn paper minor. tapi kami budak2 persuasive masih ada 1 paper untuk dihabiskan pada 3/5 ni. selain tu, ada 2 lagi meeting untuk final year project kami next year. untuk membincangkan perancangan dan agenda final year project kami. maklum lah, kami kena amik masa setahun untuk merancang dengan teliti segala perancangan kempen kami. bukan main2 nyah.

paper terakhir pada hari rabu iaitu paper major aku. kepala sekarang dah rasa ringan sebab dah lepas paper yang berat. paper major ni tak risau sangat sebab dah buat latihan dalam kelas. cuma kena baca lagi sikit. tak sabar nak habiskan exam. tiket bas dah beli. huhu. 4/5 pulang ke kampung. tunggu untuk menjalani praktikal pulak selama 2 bulan. dan 2 bulan seterusnya cuti. yeahh..lama giler cuti kali ni.

banyak perancangan dalam cuti selama 4 bulan ni. harap aku dapat laksanakan apa yang aku nak ubah sikit2 dalam kehidupan aku dan family aku. insyaallah. banyak yang aku rancang untuk family aku dan juga diri aku sendiri. semoga dapat betulkan balik keadaan ke arah yang lebih baik. apa yang aku rancang sangat tu? nak kawin? eh3, taklah..tapi mana taw kan kot2 terjodoh lak nanti. hehe.

insyaallah dalam masa 4 bulan ni, nak ubah diri sedikit demi sedikit. tidak boleh terlalu mengejut. memandangkan aku dah 22 tahun, haruslah merancang dengan rapi segala perjalanan hidup aku. takkanlah selamanya nak main2 dan nak berperangai macam budak kan? pemikiran pun haruslah matang sesuai dengan umur.

rasa macam tak percaya pulak aku dah 22 tahun. rasa macam baru form5. alahai. perangai pun masih budak2 lagi. tapi walaupun macam tu, banyak yang aku fikir dan buat secara slow2 untuk jangka masa yng panjang. sebagai dewasa gak, haruslah memperbetulkan diri dari segi akhlak, agama dan pemikiran. aku akui, aku bukan terbaik. tapi aku masih mencari dan akan terus mencari sinar dalam kehidupan sebagai seorang wanita islam, seorang anak, seorang kakak kepada adik2, bakal seorang isteri kepada seorang suami dan juga bakal ibu kepada anak2 aku nanti.

aku ingin menjadi kekasih dan isteri kepada seorang lelaki yang halal padaku nanti. yang mana imamku di dunia dan akhirat nanti. akan aku cuba sebaik mungkin .


aku juga ingin menjadi seorang ibu kepada zuriat2ku nanti. melengkapi hidup aku sebagai wanita.


memang kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan. tapi selagi kita hidup, selagi itulah kita harus membuat yang terbaik, mungkin ada langkah kita yang pesong sebelum ini. tapi, cubalah untuk tutup lubang2 dan memperbaiki diri untuk masa akan datang.

apa yang aku cuba fokus sekarang ialah, nak baiki diri aku sebagai wanita dan seorang anak. sebagai wanita, aku nak baiki diri aku untuk menghadapi segala cabaran akan datang. dan aku juga mahu berbakti sedaya yang mungkin utk ibu ayahku selagi mereka masih hidup. aku ingin bersedia menghadapi cabaran2 akan datang.

doa harapku, semoga aku menjadi yang lebih baik kerana tidak ada yang sempurna. ada yang mengatakan, jika mahu yang terbaik, kita haruslah berubah menjadi yang tebaik juga. insyaallah, semoga niat dan jalanku diredhai. amin ya rabb..(^_^)
(hidup ini hanya sebentar. tiada erti jika tidak memaknakan ruang2 yang ada sementara kita masih berkesempatan untuk melakukan)

Wednesday, 27 April 2011

cantik itu subjektif


hampa semua penah tgk video matlutfhi dak? apa dia? tak penah? p carik sapa matlutfhi ni..banyak ngat aihh video2 dia. semuanya comel mcm dia. haha. aku suka sangat dok layan video2 dia. satu lagi video anwarhadi. hehe. cara dorg ckp utara sangat comel. dan pelat utara tu mmg comel biaq dia kasaq ok.(^^,")

biarpun aku ni anak jati kelate, tapi disebabkan belajaq kat utara menyebabkan aku pun dok cakap utara gak. sampai guna dialek kelate pun jarang2 bila dengan membe2 kelate je. tapi kekadang aku belasah gak speaking kelate dengan membe2 aku. suka sangat mengenakan dorg yang tak paham dialek kelate. tambah2 si jimmy asmara. terpinga2 bila aku speaking dialek negeri terchenta ku. muahaha. jahat gilak dok sakat orang tak habis2.

ok, yang atas tu menyimpang dari tajuk asal sebenarnya. ok, flashback. aku ada tengok video matlutfhi ni mengenai cantik. dalam video tu dia kata, cantik itu subjektif. dan kecantikan yang kekal adalah cantik yang bermula dari dalam diri kita.

pada masa sekarang ni, banyak cara yg boleh kita amik untuk kelihatan cantik. misalnya plastic surgery, botox, pil 2, jamu dan ntah padia lagi aku tak tahu.=_='. ramai yang nak cantik secara ekspres menjalani rawatan2 seperti sedut lemak untuk langsing la, buat plastic surgery utk bagi idung mancung la. 

bagi aku yang tadak duit ni la. ape pekdah la ampa dok buat semua tu? semata2 nak cantik, korang sanggup sakit. bukankah mencegah lebih baik dari merawat? kalo makan jamu tu blh tahan lagi. tapi bila p bab operation ni lemah semangat ngat aih..orang pompuan ni, kot ye pun nak bagi suami sayang, takkan la sampai menyeksa diri?cukup la ampa dok sakit sebab beranak 7. banyak kes yang aku dengar contohnya mati ketika menjalani rawatan kecantikan kat pusat2 kecantikan la. whyyyyyyy la???

bagi aku, baik berbalik pada petua nenek2 kita dulu. macam nenek aku, terlalu titikberatkan kesihatan dan kecantikan. dah tua pun masih cantik. misalnya rambut dia, gigi dia. yang kedut2 tu normal la kan bila dah mencapai usia. orang tua2 dulu, selalu pesan, jangan makan ais nanti urat bengkak, jangan tu jangan ni. tapi jarang sangat dah anak2 muda skrg nak ikut. leceh katanya. so, cari la alternatif lain untuk cantik kan.

sebenarnya cantik ni sangat subjektif. terpulang pada setiap orang macam mana nak nilai makna cantik tu. sesetengah orang, bila kita tgk, tak cantik atau hensem pun tapi sejuk je kita tengok dia. sebab apa? sebab cahaya iman. benda2 macam ni penting taw. cuba usha orang2 yang selalu monteng solat, seolah2 hilang nur kat muka dorg. ni aku selalu pesan kat adik aku yang laki. jangan tahu nak melaram jer, smayang jgn dok tinggal. baru tak gelap muka tu.

pada aku la, aku suka sangat tengok orang yang biasa2 tapi hati aku tenang bila tengok dorg. tak kisah la sape pun. apa guna kalo ko belanja sakan nak berfesyen tapi serabut je bila tgk muka ko? dan bagi aku juga, lelaki sangat hensem bila pakai kain pelikat dan baju melayu ditambah kopiah. haha. nak2 lagi kalo dorg lepas amik wuduk. berseri je muka. yg ni aku selalu tengok abg n ayah aku la. bagi aku jugak, mereka sangat tampan bila mengenakan jubah putih. wahhh..bisa cair sihh..

yang pompuan lak, aku suka tengok time mereka mengerjakan umrah atau haji. sangat bersih without make up dan dalam persalinan solat.

cantik tu terpulang pada kita untuk menilainya. pada aku lak, aku nak perasan sikit, aku rasa diri aku cantik bila lepas mandi dan dalam persalinan solat..hehehe..perasan jap jer ok..jangan la bising. malu..(-_-")

keberkatan dalam kehidupan



sekarang musim exam kan. macam2 perkara yg student lalui time exam ni. macam2 jugak yang aku tengok keadaan sorang2 termasuklah aku sendiri. ada yang beribu kali dok baca nota tak juga nak ingat. ada juga yang tak baca apa, rilek je masuk exam. tak kurang gak yang dah study cukup2 tapi last2 masuk exam blurr tak ingat apa. agak2 apa korang nak buat kalo jadi camni?

sebenarnya banyak dalam kehidupan kita yg kita sendiri tak sedar tapi kadang2 berbentuk balasan terhadap perbuatan kita. sama ada kesalahan kecil atau besar. dan kita juga tak sedar setiap benda yang kita buat blh mendatangkan  mudarat atau tidak. 

aku cakap berdasarkan pengalaman aku sendiri. tadi time jawab exam, aku lupa apa yang aku study semalam. padahal semalam dah hafal siap bloleh sebut. alih2 tadi time nak jawab satu soklan ni, aku blurr..lupa sihh.. tak tau la apa kena. aku ada makan duit orang ke, buat sesuatu yg tak elok ke. nasib baik satu soklan je. tapi dalam 10 markah tu tak tahu la dapat bape markah untuk jawapan yang aku goreng tu. haihh..=_="

mak aku selalu kata, apa yang kita buat mesti la berkat. jangan menipu orang, jangan makan duit orang. misalnya dalam mencari rezeki. kadang2 contohnya, si tuan kedai menipu sukatan timbangan. itu dah kira tidak berkat rezeki yang dia dapat. apa akan jadi kalo rezeki yang dia dapat dimakan pula oleh anak bini? maka gelap la hati. kadang2, cara kita cari makan, misalnya petani ke, buruh ke. dorang buat kerja penat2, sakit2, tapi itu sebenarnya berkat daripada dok kelentong orang semua.

bagi budak2 remaja sekarang gak, ada yang suka tgk video blue la ape lah. bila selalu tengok, habis lah korang. sekali tengok, satu titik hitam lekat kat hati korang. kalu berkali2? hitam legam la hati korang. tu belum kira yang dok beromen la apa lah. kadang2 berkat tu hilang pada kita atas perkara yang kita buat sama ada dalam keadaan sedar atau tak. ramai yang aku tengok dok kata padahal dah baca. tapi bila masuk exam, aku tak tahu kenapa wehh..kosong je. tak boleh nak jawab langsung. tula jawapan dia. cuba korang fikir balik apa yang pernah korang buat?

tu yang hilang berkat. tapi ada juga yang dapat berkat. contohnya, sorang senior aku dari sekolah dan sampai kat usm ni pun dia masih jadi senior aku. dia kira tergolong dlm golongan biasa2 la. time trial stpm dulu, dapat 1.6 je pointer. tapi disebabkan dia ni jenis budak baik, smayang tak tinggal. selalu p masjid. keberkatan selalu berada dengan dia. dalam peperiksaan sebenar, dia 4.00. fuhhh..memang semua orang tak sangka.

ok, sekarang korang yang rasa ada terbuat benda tak elok dan masuk exam semua jadi blank, p pikiaq balik apa benda yang dah korang buat selama ni..

p/s : aku ada termakan duit sape2 ke ye? tadi tetibe lupa jawapan..aisehhh..=_='

Sunday, 24 April 2011

maaf itu pasti

ditujukan untuk seseorang itu...

kamu, aku sudah lama maafkan kamu.saat aku kecewa kerana kamu, aku sudah siap untuk memaafkan segala salah kamu. biar pada hakikat luka yang kamu taburkan sangat parah pada aku. tapi aku bukanlah pendendam yang menyimpan amarah.

tak perlu memohon maaf lagi kerana apa yang berlaku, itu semua pilihan kamu bukan aku. itu semua jalan hidup yang kamu pilih. tiada apa yang boleh aku buat untuk membantu kamu kerana kamu sendiri menutup jalan2 itu. apa yang boleh aku katakan, teruskan hidup kamu. berfikirlah tentang hakikat hidup yang sementara dan tak kekal ini. hidup kita tak lama. dan jalan itu juga bukan selamanya. suatu masa nanti, kamu pasti menyesal yang maha hebat atas apa yang berlaku kerana sudah jelas apa yang kamu pilih itu salah.

apa pun yang berlaku, semoga berjaya dlm hidup kamu. buat yang terbaik dlm exam ni. lupakan apa yang dah berlaku antara kita kerana aku belajar melupai kamu.

Saturday, 23 April 2011

musim exam

(pic ihsan google)

penat taw, penat taw..penat betul aku bila musim exam ni. teringat balik zaman2 skolah dulu, benda yg paling aku suka ialah exam. sebab, kalo exam, takde homework, balik awal dan lagi satu, aku memang riak time skolah sbb aku taw kalo exam, aku mesti dapat nombor satu..ecehh... haha.. terok gile.

tapi bila kat universiti ni, perangai cam hampeh. bukan la maksud aku buat something yg tak elok tapi sejak masuk u, aku perasan satu benda yang berubah pada diri aku, iaitu semakin malas. haiyoo. mengapakah ini terjadi? owhh sungguh ku tak mengerti.. bila dok pikiaq2 balik, aku rasa ada kena mengena dengan course yang aku pilih kot. sebab dulu, aku blaja kat skolah teknik dan memang cita2 aku nak jadi arkitek. tapi disebabkan perkara2 tertentu, aku menolak tawaran diploma civil engineering dan memilih untuk mengambil stpm. rasa macam, fuhhh. nak nanges bila ingat cita2 tak kesampaian. mungkin takde rezeki aku kot dalam bidang architecture. terima apa yg ditetapkan la..^^,

time exam kat u memang mengerikan. huhh. kalo mcm tu cikgu tipu aku la time skolah dulu? kata kat u kalo exam best. senang. soklan dh taw. tapi kenapa masih susah??haishhohshoh..asyik kena tipu jer..(-_-")

time exam gak, paling malas aku nak kemas bilik. selalunya bilik aku kemas tersusun. tapi bila sampai je musim exam, habisla buku2 berterbangan. nasib baik tak sangkut kat kipas. time ni jugak la kena kemas barang untuk simpan dlm stor. kalo lambat2, mau stor penuh. satu keje lak nak angkut p stor bawah sampai nak patah pinggang aku ni. bayangkanla, time nak fokus study bilik pulak bersepah. haishh..sungguh tak tahan!! aku nak balik cepat2 lps exam..huhhh~~

p/s : sekarang kan, ada kes pukau kat dlm kampus. siap dpt amaran berjaga2 dari membe2 n pihak2 tertentu. sapela yg jadi dajal tu yer?? macam2 manusia ni..


Thursday, 21 April 2011

senang untuk mengatakan. tapi betapa berat mahu melakukan


aku sedih, kecewa, marah..semua bercampur sehingga aku sendiri tak tahu apa yang sedang aku fikir. aku marah yang teramat sehingga tiada kata lagi yang mampu aku ungkap untuk meluahkan amarahku. sebaliknya marahku bertukar menjadi kata yang paling lembut. iya, kata2 yang lembut agar kamu mengerti apa itu kecewa. alangkah kepalang bodohnya kamu hingga sukar memahami walau sebaris ayat.

aku kecewa, tapi mereka lagi kecewa dari aku. aku tahu walau mereka tidak meluahkan. betapa aku sakit memandang ke arah mata mereka. kerana itu aku lari. lari menjadi seorang yang kebal dari penat dan sakit. andai kamu tahu betapa kecewa aku dan mereka, kamu akan menjadi manusia bisu bila berhadapan dengan kami.

aku sedar, diikutkan rasa amarah dan kecewaku ini, bermacam tindakan yang boleh aku ambil diluar dugaan kamu dan mereka. tapi tidak sanggup aku melihat mereka berduka lagi. biar aku sakit menahan amarah dan kecewa yang tidak seberapa daripada aku melihat mereka terus kehilangan aku. aku mahu mereka terus bertahan dengan semangat aku yang hampir hilang. betapa aku cuba berpura2 dengan semangat ini. iya, maafkan aku wahai kesayanganku kerana berpura2 di depan kamu. aku tidak mahu kamu melihat aku lemah dengan semua ujian dunia.

betapa kamu berharap pada aku. hanya aku. aku tahu kamu bersandarkan aku dari jatuh. kamu mahu aku menuruti segala kemahuan kamu. hingga aku terus melupakan tentang perit menjadi sandaran penuh impian kamu. betapa yang aku lakukan kini, aku juga telah hilang arah. aku ingin, ingin berbuat apa sahaja demi kamu sehingga terluah janji di depan kamu. kini, dengan penuh rasa, aku berpegang kepada janji itu. kamu tahu senang meluahkan, tapi payah aku melakukan?

aku juga manusia. punya rasa, kecewa dan putus asa. dan kini, aku hampir hilang harap. hanya kosong segala pandangan. kerana kamu dan mereka, aku teruskan langkah yang sarat dengan duka seorang aku. tapi pautlah aku agar tidak pesong langkahku menuju impianmu kesayanganku..maafkan aku kerana terlalu lemah..

Monday, 18 April 2011

hidup itu tak mudah~~~

ok damn sesgt!! baru blh bukak blog nih sebab ape pun aku xtaw.. ni semua kes balek umah dan xguna laptop aku sendiri. haisshh bikin hal dan bikin panas betul la...(>__<)

balek rumah, cadang nak tenangkan otak sebelum exam. but i cant. its not easy as i think.. aku kena lari jugak. aku? lari? haishh..terpaksa ok noqss..kalo aku tak buat mcm tu, macam2 hal akan jadi. mau pulang ke USM esok. dok diam2 kat sana lagi bagus..

tensen ok...hmm..sangat tak selesa menulis di sini. perlukan privasi yang lebih...esok sambung ok..

p/s : aku rasa kan, mcm ada stalker la. aku pun tak taw sape.. tapi, shit!! i dont like it!!

Monday, 11 April 2011

aku nak cakap macam-macam


weehhh3!! mai sini, mai dekat, mai rapat, iyaa.. lagi2..rapat lagi..ok, stop.. meh la, aku nak cite ni. byk yg nak cite. hari kan, aku bangun awal. nak taw nape? hek3. sebab aku dah berjaya tido awal semalam. dah lebih sebulan kot aku tido lepas kol 3a.m dan lepas subuh. memang ting tong je rasa kepala aku. lepas tu ada kelas pulak kan. kalo kelas pagi2, kul 10 kls kul 9 baru aku bangun kot..hehe. kalo kat rumah, memang aku tido awal. betul je dia punye timing. sebab penat dengan bisnes mak kot yg wat aku tido lepas isyak kalo kat umah. paham2 la kalo aku tak balas mesej lps isyak time aku kat umah. tido ko!! sampai ada orang tu ngamok aku tak balas mesej. kol pun tak jawab. hampess tol la pak cik. wa tido ok..=_="

comey tak pic kat atas? aku google2 jer.. tetibe nampak bee tu. motip aku letak pic bee pegang cangkul sume? sebab, bee tu panggilan aku. tapi bukan lebah la ok. cess..sangat tak masuk topik. ekceli nak cite ni. tadi lepas subuh, aku tak tido pun sebab smlm tido awal. tenang je lepas subuh. aku dengan malas2, jerang n bancuh air. pastu teringat lak yang esok nak balek. nak balek kampung ok? ada paham? tak paham? ok, diam.

aku merajinkan diri packing2 barang. dah seminggu aku bawak turun beg besaq aku tu. tapi tak berkesempatan nak packing barang sebab aku baru basuh segala cadar2, tuala, baju2 yang nak wat balek  sume. mau 3 baldi aku basuh.penat ok. tadi dah kering, so ape lagi kan? kemas la.

bila dok kemas, lipat baju, baru aku perasan yg baju aku banyak macam hape!! adoii.. patutla ma asyik bebel ja time aku beli baju. sampai penat aku nak lipat. ada gak bape pasang baju kurung yang aku bagi kat orang. aku punya kasut n selipar lak hampir sedozen. mati aku kalo ma tengok. mesti membebel sebab aku suka beli kasut ok. salah satu barang yang suka aku kumpul. sampai ada 1 kasut aku baru perasan tadi, dah rosak sebab aku tak pakai lama. sayang btl..baru bape kali pakai.(T__T) moral of da story, jgn membaziaq.

sekarang, dah siap packing satu beg besaq ok! esok nak balek. lalala..cik parah, jgn jelez ok. lepas packing rajin la pulak kan kemas2 bilik. setahun aku dok bilik ni. best sebab terlindung dari cahaya matahari masuk menyebabkan bilik aku sejuk je. next sem tak taw la kena campak level bape n sape roomate. harap2 dgn orang yg boleh aku ngam la.

ade lagi aku nak cite. nih, pasal kat fb. bukan nak cakap nyombong. tapi memang aku tak suka nak layan chat fb. kalo aku layan pun kawan2 rapat aku je. kawan2 lain pun biase je. semalam aku dah remove 300 lbh dari friendlist. bukan hape, ade yang aku tak kenal. kalo yang kaco aku, dan2 tu gak aku remove. kalo komen2, aku layan la. kalo chat, sori sesangat. aku jarang layan. kalo time rajin je aku balas. so, tolong ok, jangan kata aku sombong?

n sekarang, sori to say.. aku tak mandi lagi.. lariiiiiiiiiiiiiii...>__<"

berani untuk bahagia

"when u try to hide something, it shows everything even u never say anything.."



dalam hidup ni, kadang2 kita cuba menghadapi sesuatu yang kita sendiri tidak pasti apa penghujungnya. iya, dalam erti kata lain, kita berusaha yang bukan sekadar mencuba. harus diakui, kita semua memang berani! berani mengambil sebarang risiko walaupun apa yang kita buat masih samar2 jalannya. contohnya, berani mengambil risiko melanjutkan pelajaran dalam bidang tertentu walaupun kita tahu apa yang kita pilih belum tentu menjanjikan pekerjaan. kita juga berani, mengikat cinta walau tidak pasti bagaimanakah nasib hubungan tu.

hidup ini penuh risiko. iya, harus diakui. setiap apa yang kita buat, ada risikonya tersendiri. terpulang pada kita, sejauhmanakah kemampuan kita dalam menanganinya. ada sesetengah orang, berani di permulaan tapi berhenti sekerat jalan. ada juga yang derita di pertengahan, tapi bahagia di pengakhiran. risiko itu menjadi kekuatan untuk mendapatkan sesuatu yang kita impikan.

sebagai manusia, kita juga kadang2 takut untuk menghadapi kegagalan. takut menyesal dan kecewa yang tidak berkesudahan. disebabkan ketakutan itu, ia menghalang jalan yang ingin dilalui. seringkali juga kita bertanya, 'jika aku mahu lari boleh?'. iya, tentu sahaja kamu boleh lari dari masalah. tapi sampai bila? sampai kamu penat dan menemui jalan buntu? kita semua sama. takut untuk jatuh, takut untuk gagal. tapi itu tidak bermakna kita harus melarikan diri dari menghadapi sebuah kenyataan. apatah lagi sesuatu perkara itu belum bermula.

walau apa sekalipun dugaan, hadapi. hadapi selagi kita mampu. cuba, usaha. biarpun kita gagal di penghujung, tapi sekurang2 nya kita boleh berbangga kerana kita sudah membuat sebaik mungkin untuk mendapatkan apa yang kita ingini. mungkin hasilnya mengecewakan, tapi kita akan puas hati bila berusaha. terpulang kepada takdir apa yang akan kita terima selepas kita berusaha. mungkin akan kecewa bila apa yang kita buat gagal. tapi itu menguji sejauh mana kekuatan kita.

p/s : eh, hari ni 11 april ye? tarikh yang memberi 1001 kenangan pada aku. tapi itu semua dah berlalu. ia tidak lagi bermakna pada aku. yes, meaningless. i want to forget everything. im try so hard but im hurt.


Sunday, 10 April 2011

bila terpaksa memilih


"if u love n get hurt, love more. if u love more n hurt more, love even more. love some more until it hurts no more"~~william shakespeare


takde isu lain ke? asyik2 love, love n love je..haishh.. ok2. aku juz nak kongsi je apa yang aku lalui. tak lebih dari tu. yg paling dekat dgn manusia setiap hari ialah hubungan sesama manusia kan? haruslah banyak ragam yg akan kita jumpa dalam melalui hari2 kita ni.

tadi memang aku takde mood nak tulis. dok fikir apa yang akan aku tulis. tgk je dalam draft. tak berani nak tulis sebab have no idea. dan sekarang aku masih tak tido lagi. sebab aku rasa sayang sangat nak tido waktu ni yang sangat tenang. hujan pun baru mula turun. so, menghabiskan waktu tido sepatutnya depan lappy, tengok movie. lepas subuh baru ada mood nak tido. habislah aku kalo ayah kol lepas subuh..haishh..=_="

ekceli, aku nak kongsi satu kisah. tentang kawan baik aku. tapi takkan la aku nak gtaw sape dia kan? juz perkongsian melalui penulisan. aku yakin, antara korang pun ada melalui kisah yang sama. ok, ni kisah dia..aku cerita lebih kurang je tentang perbualan kami.

kawan : bell, aku nak tanya pendapat.
aku : ye? tentang apa tu?
kawan : ex aku datang balik. dia nak sambung balik dengan aku.
aku : hmm. sape sebenarnya yg kau sayang dan ada dlm hati kau?
kawan : kekasih aku sekarang.
aku : kau keliru teman. bila orang yg pernah kau syg datang kembali, kau jadi keliru dgn perasaan sndri.
kawan : tapi aku rindu dia, rindu suara dia, rindu gelak tawa dia. kami berpisah sebab salah aku. aku yg tinggalkan dia dulu. kau faham aku kan bell?
aku : ye, aku tahu. jadi, jangan ulang kesilapan sama. hargai orang yg ada dengan kau skrg.
kawan : hmm. aku suka mendengar kata2 kau. menasihati aku penuh kelembutan. sepatutnya jadi pakar kaunseling.
aku : doktor sakit jiwa layaknya agar ramai yg dok tg. rambutan sihat kembali.

serba sedikit perbualan kami. kisah yg sangat rumit jika korang tak kuat untuk melaluinya. tambahan jika korang sudah punya pengganti yang baru. aku bukanlah doktor cinta. pakar jauh sekali. tapi mungkin disebabkan aku telah jumpa bermacam jenis orang membuatkan aku lebih memerhati dan memahami. itulah yang aku guna untuk diberi kepada teman yang lain.

bila keadaan memerlukan kamu memilih, tentunya sukar bukan? tambahan lagi, mereka yang terpilih adalah insan yang korang sayang. dalam kes spt kawan aku, dia terpaksa memilih antara kekasihnya sekarang dan bekas kekasih. kalau korang tanya pendapat aku, semestinya aku menjawab. lupakan kisah silam. mungkin payah. tapi, itulah yg harus korang buat. menyintai memang mudah. tapi melupakan amat berat. mungkin sukar melupakan hingga ada sepanjang hayat.

jika korang pernah melakukan kesilapan dulu, jangan sesekali ulangi lagi. memang rasa bersalah. tapi sanggupkah melihat mereka yang hadir begitu tulus menyayangi dilukai? mereka dari masa silam hanya cerita dongeng. sekalipun kita menerima kembali, pasti kita akan tetap rasa bersalah. bersalah pada masa silam dan bersalah pada insan baru yang hadir.

memang sukar melupakan setiap kenangan yang pernah dilalui. ada ketika, setiap yang kita lihat ada bayang mereka pada masa silam. lelaki atau perempuan. sama sahaja jika tulus menyayangi. bukan mudah melupakan. tapi mungkin cara mereka berbeza dan pendapat mereka berbeza.

mungkin sebagai manusia, kita tamak ada ketikanya. mahu memiliki kedua2 cinta. tapi kita harus memilih. memilih apa yang sebenarnya sebuah realiti dalam kehidupan kita sekarang. apa yang hadir dari masa silam merupakan dugaan kuat. dugaan untuk membuktikan sejauhmana kamu setia dan menyayangi. ketika inilah, korang dapat tengok perasaan korang yg sebenar. adakah mudah goyah? adakah tidak tetap pendirian?

walau apa pun, kamu harus kuat menghadapi semua tu. dan setiap kata hati tak semestinya betul. harus diikuti dengan logiknya akal kamu. hargailah apa yang kamu punya sekarang. kerana, jika kamu kehilangannya suatu masa nanti, jangan berharap ia akan kembali seperti dahulu. pasti ada garis luka dalam setiap kisah.

simpan kisah yang berlaku dalam lipatan kenangan. biarpun ada yang cuba membangkitkannya, jangan  biarkan hati rapuh dengan dugaan sebentar. semua perkara tu akan hilang dibawa waktu. terpulang pada kita harus berbuat apa dan memilih apa untuk kehidupan kita.

cinta tu memberi selagi terdaya. ia juga memerlukan pengorbanan. korbankan masa silam yang dah berlalu demi masa sekarang dengan orang yang benar2 tulus terhadap kamu. itu yang sebaiknya walaupun hati terdetik mahu berpaling kepada masa silam.

p/s : mesti ada yang kata aku jiwang lagi.haishh..malu. hari tu syafiq dah kata. tapi lantak r. nak cakap gak. ni pengalaman aku dalam menasihati kawan2. memang aku gelak time kawan aku cakap, dia suka dengar kata2 aku yg penuh kelembutan walaupun aku hanya menaip dan bukan menggunakan suara. menggeleng jugak bila dia kata aku kuat dan dia tabik pada aku. huhu.

aku juga punya kisah. kisah yang mana menjadikan aku kuat. kuat sehinggakan aku boleh melalui pelbagai lagi kisah. berkali juga aku jatuh. tapi tak pernah aku mengalah. kerana aku tahu, aku mampu lebih dari apa yang aku tahu tentang diri aku. mungkin kuat juga dalam istilah yg lebih sesuai ialah kerasnya hati aku. aku tak kesal jika harus menjaga kerasnya hatiku.

aku yakin dan percaya. setiap yang berlaku punya cerita tersendiri. tersimpan 1001 hikmah nyata yg tidak dapat kita lihat dengan mata kasar. tetapi harus dinilai dengan mata hati sebagai seorang insan.

psttt3!! jgn lupe blogcool ye kawan..hehe..=') dah masuk waktu subuh. nak solat dan mengulit mimpi waktu hujan..hehe.. gud nite n gud morning sume. sape bangun awal sila kejut aku ok?? assalamualaikum..=)