Thursday, 3 May 2012

perubahanassalamualaikum...
bila bercakap tentang perubahan, semua orang ada keinginan untuk berubah. tipulah jika tak pernah terlintas utk berubah kan? perubahan bukan setakat ingin berubah menjadi lebih cantik, tetapi lebih dari itu. keinginan untuk berubah menjadi seorang manusia yang lebih baik, keinginan untuk membuat perubahan dalam hidup.

tapi, jika perubahan itu sekadar keinginan, ia takkan kemana tanpa usaha. ada orang yang pada mulanya bersemangat untuk berubah tapi semangatnya luntur di pertengahan jalan lantaran ada suara2 sinis, ada bisikan2 halus yang menghalang mereka dari melakukan perubahan. jika menghadapi orang2 yang ingin menghalang perubahan ke arah kebaikan, pekakkan telinga kerana orang2 seperti inilah yang tidak senang dengan orang yang lebih dari mereka.

bukan mudah untuk membina suatu perubahan. terutamanya berubah ke arah kebaikan. akan datang 1001 dugaan untuk kita dalam menghadapi perubahan tu. apa yang paling penting untuk berubah ialah usaha yang berterusan di samping tekad yang satu. jika kita telah tanam azam yang satu dalam diri dan hati kita, INSYAALLAH redha ALLAH mengiringi.

p/s: hidayah juga perlu dicari. ia takkan datang bergolek ke kaki. jika kita sendiri tak mempunyai keinginan mencarinya, mustahil ia akan hadir mendampingi insan yang tidak mendambakannya bukan? rugilah jika setiap dari kita yang tidak mencarinya. sia2 lah hidup jika kosong tanpanya.

semoga kita terus membaiki diri. berubah ke arah yang lebih baik. agar langkah kita terus diiringi redha Ilahi..

Tuesday, 1 May 2012

restu

assalamualaikum~~~

restu..
restu ayah dan ibu. itulah yang membawa kita kepada redha Ilahi. kemanalah kita anak2 jika hidup tanpa restu ayah dan ibu. seringkali kita dengar perkahwinan tanpa restu, cita2 tanpa restu, akan terbantut di tengah jalan. perkara itu yang menakutkan aku. menakutkan aku untuk terus melangkah.

bila mama telah menyuarakan sesuatu yang berbaur arahan. membuatkan aku tidak betah duduk lagi. gelisah rasanya untuk menghadapi setiap saat. tapi sebagai seorang anak, haruslah kita memahami sifat ayah ibu kita bukan. kita tahu sejauh mana ketegasannya, tahu sejauh mana kasihnya.

dalam memulakan sesuatu perkara, mintalah restu ibu ayah. agar redha itu sentiasa mengiringi langkah2 kita. dan semoga dengan ketaatan kita kepada mereka akan diberi ganjaran dari Allah swt..insyaAllah..^_^