Sunday, 15 May 2011

Nobody Percect


Salam. Hai semua…
Dalam 2, 3 hari lepas, time aku balik dari kedai mak aku. Ayah ada keje lua, so aku pun terkedek2 la balik jalan kaki dengan panasnye, berpeluh2 aku jogging tengah2 hari noqss. Al maklumla, lesen tak hamek lagi, lesen jalan kaki n basikal je aku lulus. =_=”

Nak dijadikan cerita, aku ni memang la kan. Kalo balek kampong, memang selekeh giler. Nak kua pun juz pakai jeans STRAIGHT CUT sebab aku TAKDE sluar skinny mende tuh , baju BESOR n tudung indon tu jer. No make up, no bling2 n no high heels!! Yer, aku memang selekeh. Sampai adik aku kata, “awat kak la selekeh je ni?”. Ada aku kesah ke kalo orang kata aku selekeh? Tak kesah nyah!!

Aku bukannye apa, kat kampong ni, paham2 je la. Kalo ko make up tebal2 skit, orang Tanya, ”hai, ada kenduri ke?”. Melaram cantek2 dgn shawl, high heels pulak orang kata, ”nak p dating la tuh”. Huhhh!! Aku memang nyampah betul. Dasar pintu tertutup betul mereka2 ni.

Aku bukannya apa, aku taw orang kampong mcm mana, pemikiran depa macam mana dan mulut2 depa mcm mana. Sebab tu aku tak kesah sangat depa kata apa. Kalo boleh, mau la jugak ubah mentality diorang tentang dunia luar. Bukan semua benda2 buruk je ada. Apa yang penting, terpulang atas diri sendiri jalan mana yang harus kita amik bila berhadapan dengan dunia luar.

Dan paling tak boleh blah, time aku pegi surau, ada mak cik ni tanya aku skolah lagi ke? Dan aku jawab yer, skolah lagi. Ada yang mak cik  ni cakap yang membuatkan aku rasa nak lempang2 mulut celopar dia tu. Dia kata camni “budak2 UNIVERSITI ni, bukannya baik pun. Dok wat dosa sana sini. Kejutan budaya la. Terikut perangai tak senonoh kat bandar la”.

Adoiiii… memang sakit hati giler kot dengar mak cik ni cakap. Mentang2 la anak dia sorang pun tak masuk university, sedap je mulot ko yer mak cik kata budak2 universiti macam tu. Cuba nengok kalo anak dia dapat masuk U, heboh satu kampong gamaknye. Dah takde rezeki, diam2 je la. Kalo anak tak masuk U n perangai cantek punye takpe jugak. Ni, perangai pun hampeh. Dok menghabiskan duit mak bapak, dok isap dadah dalam kampong. Tu kerja budak2 U ke mak cik?? Setahu aku, budak2 U ni, time cuti je baru balek kampong. Tu pun kalo tak keje belah lua time cuti semester.

Dari segi pemakaian jugak, aku tengok budak2 U selamba jer. Jeans, tshirt n stail yg sempoi. Maklum la, kami dah besar. Bukan budak2 skolah menengah lagi. Yg nampak over giler aku tengok ialah budak2 skolah. Rambut kaler pink, hijau, merah. Tshirt saiz s. make up cam nak berlakon opera. Dan kebanyakan mereka budak2 skolah lagi. Yang mana habis je waktu skolah, tudung melayang, apa pun terbayang. Apa orang kata, budak2 baru nak kenal dunia, macam tu lah.

Tapi seingat aku, time aku skolah dulu takde la mcm ni. Nampaknye budak2 makin canggih sekarang. Sampai adab dgn guru, adab pergaulan pun dah hilang ntah ke mana. Selalu jugak cikgu2 aku mengadu yang budak2 makin teruk. Sabar je la kepada bakal2 guru masa hadapan. Budak2 sekarang bukan mcm budak2 dulu.

Ok, tu hanya sampingan yang aku nak gitaw sbnrnya. Sambungan dari perenggan mula2, time aku jalan kaki masuk dalam lorong rumah aku, ada sorang ustaz pencen ni. Tego aku pakai seluar jeans, dia kata ketat. Yer, memang aku hormat sgt dengan orang tua. Tambah2 lagi pak ustaz. Aku tak nafikan yang betul apa dia kata. Cuma, ko bayangkanlah, aku ni sehabis daya pakai sesopan yang mungkin time kat kampong. Mana ada aku pakai pelik2. Selama ni pun, baju lengan pendek pun aku tak pernah pakai time kat luar rumah. Apatah lagi nak free hair haramlah aku tak buat. Aku pakai seluar jeans je pun. Dia komplen lagi. Aku tengok balik diri aku dari atas sampai bawah. Dengan baju besornye, tudung indon nye, selipar getah nye. Sesuai la kan jadi tukang cuci pinggan kat kedai mak aku tu. Mau kau, pengsan kalo pakai jubah keje kedai makan? =__=”

Aku tak kesah kalo dia nak tego. Tapi sila tego baik2 pak cik!! Dan sebelum tego aku, baik tego dulu anak sedara pak cik ustaz yang pakai baju saiz xs, seluar ketat, n free hair tu. And plez,plez,plez…don’t judge a book by its cover!

p/s : aku akui, aku bukanlah baik sangat. Tapi aku tak pernah buat benda2 tak senonoh. Dan aku masih mencari dan terus mendalami apa itu islam. Bersyukur dilahirkan dalam islam dan selalu dilindungi daripada melakukan perkara2 tak senonoh. Tetapi sedih bila melihatkan islam hanya atas dasar nama pada masyarakat hari ini. Katanya ustaz, tapi masih lagi menjaja cerita buruk sana sini. Katanya hajah, tapi tegar membawa fitnah sana sini. Berbalik apa yang dilakukan oleh Rasulullah pada pertama islam disebarkan, perkara yang mula2 ditekankan ialah aqidah. Fikir2 kanlah..(-_-)


menanti hari


salam semua..(^_^)

ok, nak bagi senyum manis tambah madu sikit. Tak boleh banyak2 nanti kena kecing manis noqss...Aku sekarang jarang dapat online sebab laptop aku tak boleh nak detect usb. So, kalo aku online pun kat umah pak cik aku atau cc. so, ase gian nak menulis blog biarpun tak ramai baca. =_=’
aku sekarang menjadi penanam anggur berjaya kat rumah sekarang. Cuba teka bape ekar aku tanam anggur? Huk2. Dan dalam masa yang sama, menjadi suri rumah yang disegani oleh suri2 rumah yang lain. Choii sgt.. =_=’ kat rumah biasalah, tak boleh nak merayap sangat. Yela, bajet pun kurang, kena jaga rumah pulak. Kot2 la rumah ni lari kan.

Kat rumah, bangun je pagi aku tengok siling rumah, wahh baru perasan yang siling rumah aku tinggi giler sampaikan kipas tak terasa. Ok, mengarut. Boleh dikatakan memang agak kebohsanan dok kat rumah. Time kat u, merayap jer keje kena pengaruh dengan bebudak ni. Kat rumah ni, aku malas nak merayap. P kua jumpa kawan pun tak. Ada yang kol, mesej ajak keluar pun aku malas. Nak jumpa aku, ami la melepak rumah aku ni.  Dengan cuaca panas kering ni, tak tahan aku keluar rumah. Dok rumah je senang, duit tak habis, panas pun tak.

Ekceli aku tak sabar2 nak menjalani latihan industri aku pada 23 mei 2011 ni di kota bharu. Rasa takut pun ada sebab tak biasa ko keje ofez besar. Setakat jadi kerani kecik2 tu pernah la. Baru merayap betul aku time praktikal nanti. Haruslah merayap pagi2 sebab kena bangun pagi dan naik bas pegi keje. Aisehh…=’(
Alhamdulillah, semua masalah dah pun selesai. Bersyukur sangat ada kawan2 yang membantu aku saat susah. Terima kasih pada ain n dayah sebab susah payah ulang alik pegi usm semata2 nak amik surat li aku sebab aku dah ilangkan benda tu tanpa disengajakan.(-_-“)

Bila aku perasan benda tu takda dalam beg aku, memang aku menangis giler la. Trauma mama n ayah aku nengok aku mcm tuh. Aisehh… tulah, lain kali alert sikit benda2 macam ni. Nak buat macam mana, sampai je kampong last week, aku memang tak boleh nak rest sebab adik aku masuk wad. Berapa hari aku bermalam kat wad. Tak sempat pun nak berehat kat rumah. Balik2 je nak kemas barang2 baru perasan. Nasib baik kawan2 ada kat penang dan lecture aku pun sangat ambil berat. Thanx a lot puan kamaliah dan cik kayathtri sebab tolong. Sekarang, dalam masa 8 hari lagi aku akan praktikal. Hopefully, its gonna be smoothly.

Sebelum praktikal ni, keje aku tolong mama kat kedai. Time aku malas, aku dok rumah je. Memang suri rumah sepenuh masa la. Kemas rumah, masak untuk adik2 balik skolah. Adik2 pulak makin ngada2 time aku ada kat rumah. Macam2 ragam. Nak makan tu, nak makan ni. Ajak p sana, p sini. Penat dowhh..
Time dok tulis ni, aku tengah melepak rumah pak cik aku sambil layan budak kembar yang dah semakin besaq ni. Danish dan Daniel. Setakat ni dulu aku merepek, meraban. Papai!! (^^,)

Cinta tak semudah ABC


Salam semua..

Aku nak cakap pasal cintan sikit hari ni. Dah lama tak merepek kan. Ada orang kan, bagi dia cinta tu mudah sangat. Boleh tukar sana sini. Macam tukar baju je. Tapi ada jugak sesetengah orang tu, memang sukar nak jatuh cinta. Korang pulak macam mana?

Bagi aku, cinta tu sangat susah. Sebab cinta melibatkan soal hati dan perasaan. Kadang2 kita sendiri pun tak taw apa sebenarnya ada dalam hati kita. Jadi, susah nak nilai kehadiran seseorang. Aku berkata sebab aku cuba membuatkan orang tersebut faham. Tapi dia takkan faham dan makin teruk, dia tak nak faham langsung.
Aku diamkan je bila dituduh playgirl, selfish, kejam. Dan aku muhasabah balik diri aku. Pernah ke aku buat macam tu? Kalo lah aku ni kejam, aku akan ikat sesiapa yang dekat dengan aku. Jadikan hak mutlak aku. Tapi apa yang aku buat adalah sebaliknya. Lepaskan mereka tanpa sebarang ikatan. Biarkan mereka memilih apa yang sebenarnya mereka inginkan. Tapi kerana terlalu membiarkan, aku dituduh penting diri.

Aku tak pernah mengikat sesiapa jika aku sendiri tidak pasti dengan hati aku sendiri. Tidak mudah untuk terima sesiapa. Tapi, kenapa sampai jadi begini? Aku cuba menjelaskan. Tapi disuruh hentikan semua penjelasan aku. Untuk kamu itu, aku mahu kamu terima aku perlahan2 jika benar kamu bersungguh dan bukan secara mendadak kerana takut kamu jemu dengan aku. Aku juga cuba melembutkan hati sendiri yang tidak pasti bila akan terbuka. Aku cuba menerima. Tetapi bila tuduhan demi tuduhan dilemparkan pada aku, aku jadi marah, sedih dan benci. Andai tidak sanggup menunggu, hentikan semua tu. Pergilah cari orang yang benar2 dapat menyayangi kamu sepenuh hati.

Janganlah begitu senang mengatakan sayang jika tidak siap untuk menyayangi. Jangan berkata sanggup jika kamu menderita dalam penantian. Dan ingat, cinta itu tidak mudah seperti lafaz yang kamu tuturkan. Jika terlalu mudah berkata cinta, biasanya ia tidak akan bertahan lama.